タイトル

開講年度 開講学部等
2025 工学部
開講学期 曜日時限 授業形態 AL(アクティブ・ラーニング)ポイント
前期 火1~2 講義 2.0
時間割番号 科目名[英文名] 使用言語 単位数
1061330530 微生物学[Microbiology] 日本語 2
担当教員(責任)[ローマ字表記] メディア授業
赤田 倫治[AKADA Rinji]
担当教員[ローマ字表記]
赤田 倫治 [AKADA Rinji]
特定科目区分   対象学生   対象年次 3~
ディプロマ・ポリシーに関わる項目 カリキュラムマップ(授業科目とDPとの対応関係はこちらから閲覧できます)
授業の目的と概要
Learn the basics of microbial utilization technology from the perspectives of food, industry, and medicine, and deepen your understanding of the useful functions of microorganisms and how to modify them.
授業の到達目標
Understand the role of microorganisms in our lives from the standpoint of food and medicine, and from the standpoint of scientific research. Think about microorganisms from both applied and fundamental perspectives. Have a scientific interest in living things. Explain the involvement of microorganisms in food, the environment, and medicine.
授業計画
【全体】
The course basically consists of lectures and simple experiments. In the lectures, I will take up topics related to our daily lives and understand their relationship with microorganisms.
項目 内容 授業時間外学習 備考
第1回 What are microorganisms Microorganisms are invisible to the naked eye. But even though we cannot see them, we have been involved with them for a long time. Investigating familiar microorganisms
第2回 History and Technologies of Microbiology Microorganisms were first used in the BC era, but were first seen by the naked eye about 300 years ago. Understand the three techniques for using microorganisms: microscopes, sterilization, and isolation and culture techniques. Prediction of in-class experiments
Review (4 hours)
第3回 Classification of Microorganisms: Eukaryotes and Prokaryotes Microorganisms can be broadly divided into two categories. Review of experimental results (4 hours)
第4回 Microbial metabolism and fermentation The various foods and alcoholic beverages produced through fermentation are filled with the wisdom of humankind. Researching fermented foods - Review (4 hours)
第5回 Enzymes and Microorganisms Enzymes transform food. Review of enzymes in daily life (4 hours)
第6回 Alcohol and microorganisms Alcohol beverage and yeast have a long relationship. Researching alcohol drinks - Review (4 hours)
第7回 Fermented foods Miso, soy sauce, cheese, yogurt, bread Fermentation Products Report Review (4 hours)
第8回 Amino acid fermentation One of Japan's great discoveries. Review of Amino Acids (4 hours)
第9回 Wastewater treatment and microorganisms Microorganisms can be used to process anything. Researching Environmental Issues Review (4 hours)
第10回 Disease and Microorganisms There is no one who is immune to infection. Review of drugs for illnesses (4 hours)
第11回 Antibiotics and Microorganisms Medicine has extended the human lifespan. The never-ending battle against microorganisms. Antibiotics Review (4 hours)
第12回 Virus It may be the most frightening creature. Viruses Review (4 hours)
第13回 Immunity A wonderful weapon for humans. Investigating the mechanisms of disease cures - Review (4 hours)
第14回 Modification and breeding of useful microorganisms By modifying microorganisms, we can make everything. Genetics and Life Review (4 hours)
第15回 Summary Summary Summary
第16回 Final exam Final exam None
※AL(アクティブ・ラーニング)欄に関する注
・授業全体で、AL(アクティブ・ラーニング)が占める時間の割合を、それぞれの項目ごとに示しています。
・A〜Dのアルファベットは、以下の学修形態を指しています。
【A:グループワーク】、【B:ディスカッション・ディベート】、【C:フィールドワーク(実験・実習、演習を含む)】、【D:プレゼンテーション】
A: 10% B: --% C: --% D: 10%
成績評価法
Quiz 10%, Report 10%. Final exam 80%
教科書にかかわる情報
備考
参考書にかかわる情報
参考書 書名 応用微生物学 ISBN 4563077070
著者名 村尾・荒井共編 出版社 培風館 出版年 1993
備考
メッセージ
キーワード
Microorganisms, fermentation, food, medicine, environment
持続可能な開発目標(SDGs)

  • 飢餓をゼロに
  • すべての人に健康と福祉を
  • 安全な水とトイレをみんなに
  • 産業と技術革新の基盤をつくろう
  • パートナーシップで目標を達成しよう
(飢餓)飢餓を終わらせ、食料安全保障及び栄養改善を実現し、持続可能な農業を促進する。
(保健)あらゆる年齢のすべての人々の健康的な生活を確保し、福祉を促進する。
(水・衛生)すべての人々の水と衛生の利用可能性と持続可能な管理を確保する。
(インフラ、産業化、イノベーション)強靱(レジリエント)なインフラ構築、包摂的かつ持続可能な産業化の促進及びイノベーションの推進を図る。
(実施手段)持続可能な開発のための実施手段を強化し、グローバル・パートナーシップを活性化する。
関連科目
Biological Chemistry, Genetic engineering
履修条件
連絡先
rinji@yamaguchi-u.ac.jp
オフィスアワー
anytime

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