|
|
|
|
メディア授業とは,メディアを利用して遠隔方式により実施する授業の授業時数が,総授業時数の半数を超える授業をいいます。 メディア授業により取得した単位は,卒業要件として修得すべき単位のうち60単位を超えないものとされています。
|
|
|
|
Biochemical processes are utilized in various fields including wastewater treatments and food engineering. In this course, fundamentals and applications of enzymatic reactions and bioreactors will be described on the basis of chemical engineering.
|
|
|
|
|
|
|
Students will be able to: ・Explain the applicability of analytical methods learned in chemical engineering. ・Understand the characteristics of reaction processes. ・Gain an overview of products manufactured through biochemical engineering processes, including food, pharmaceuticals, and other related industries. ・Develop an interest in how biochemical engineering principles and analytical methods are applied in industrial bioprocesses. ・Describe bioprocesses using fundamental design equations.
|
|
|
|
First, the concept of biochemical engineering will be described. Then, fundamentals on enzymes, immobilized enzymes, bioreactors, and bioseparation will be described. Exercise will be included.
|
|
|
|
第1回
|
Introduction of biochemical engineering
|
History and progress of biochemical engineering
|
第2回
|
Fundamentals of biochemical engineering (1)
|
Significance of biochemical engineering
|
第3回
|
Fundamentals of biochemical engineering (2) and enzymes
|
Characteristics and functions of enzymes
|
第4回
|
Kinetics of enzymatic reactions
|
Characteristics and reaction kinetics of enzymes
|
第5回
|
Immobilized enzymes (1)
|
Characteristics and applications of immobilized enzymes
|
第6回
|
Immobilized enzymes (2)
|
Characteristic of immobilized enzymes-catalyzed reactions (heterogeneous reaction kinetics)
|
第7回
|
Exercise
|
Exercises concerning the lectures 1-6.
|
第8回
|
Bioreactor (1)
|
Characteristics of bioreactors
|
第9回
|
Bioreactor (2)
|
Bioreactor design
|
第10回
|
Bioreactor (3)
|
Bioreactor design
|
第11回
|
Bioseparation (1)
|
Fundamentals of bioseparation
|
第12回
|
Bioseparation (2)
|
Industrial separation operations
|
第13回
|
Bioseparation (3)
|
Liquid-solid separation processes
|
第14回
|
Biochemical engineering processes
|
Practical bioprocesses
|
第15回
|
Exercise
|
Exercises concerning the lectures 8-14.
|
第16回
|
Examination
|
Examination on Biochemical Engineering
|
|
※AL(アクティブ・ラーニング)欄に関する注 ・授業全体で、AL(アクティブ・ラーニング)が占める時間の割合を、それぞれの項目ごとに示しています。 ・A〜Dのアルファベットは、以下の学修形態を指しています。 【A:グループワーク】、【B:ディスカッション・ディベート】、【C:フィールドワーク(実験・実習、演習を含む)】、【D:プレゼンテーション】
|
|
|
|
A: --% B: --% C: 30% D: --%
|
|
Report 10%、Examination 90%
|
|
|
|
|
|
|
生物化学工学
|
|
9784061398313
|
|
海野肇,中西一弘(監修)
|
|
講談社
|
|
|
|
備考
|
|
|
|
Review the reactor design covered in Chemical Engineering I before attending the class
|
|
|
|
enzymatic reactions, immobilized enzymes, bioreactors, bioprocesses, bioseparation
|
|
|
|
(飢餓)飢餓を終わらせ、食料安全保障及び栄養改善を実現し、持続可能な農業を促進する。 |
(保健)あらゆる年齢のすべての人々の健康的な生活を確保し、福祉を促進する。 |
(水・衛生)すべての人々の水と衛生の利用可能性と持続可能な管理を確保する。 |
(エネルギー)すべての人々の、安価かつ信頼できる持続可能な近代的エネルギーへのアクセスを確保する。 |
(インフラ、産業化、イノベーション)強靱(レジリエント)なインフラ構築、包摂的かつ持続可能な産業化の促進及びイノベーションの推進を図る。 |
(持続可能な生産と消費)持続可能な生産消費形態を確保する。 |
|
|
Chemical Engineering I and II
|
|
|
|
|
noriko-y@yamaguchi-u.ac.jp
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|