タイトル

開講年度 開講学部等
2025 共同獣医学部
開講学期 曜日時限 授業形態 AL(アクティブ・ラーニング)ポイント
後期 木3~4 講義 2.0
時間割番号 科目名[英文名] 使用言語 単位数
1082033324 動物衛生学[Animal Hygiene] 日本語 2
担当教員(責任)[ローマ字表記] メディア授業
渋谷 周作[SHIBUTANI Shusaku]
担当教員[ローマ字表記]
渋谷 周作 [SHIBUTANI Shusaku]
特定科目区分   対象学生   対象年次 3~
ディプロマ・ポリシーに関わる項目 カリキュラムマップ(授業科目とDPとの対応関係はこちらから閲覧できます)
授業の目的と概要
To acquire basic knowledge of animal hygiene related to prevention of livestock infectious diseases and farm hygiene management
授業の到達目標
To acquire basic knowledge of animal hygiene (disease prevention, management hygiene, feed hygiene, and environmental hygiene).
To be able to understand and appropriately respond to various regulatory systems for disease prevention.
To be able to set learning objectives to be achieved through lectures and learn by oneself.
To be able to explain the meaning of important keywords/concepts, including livestock infectious diseases, HACCP, hygiene management.
授業計画
【全体】
1. Overview of Veterinary Hygiene
2. Disease Prevention
3.Environmental Hygiene
4.Livestock Production Hygiene
5. Feed Hygiene
6. Livestock waste and environment
項目 内容 授業時間外学習 備考
第1回 Overview of Veterinary Hygiene (1) Veterinary hygiene in veterinary medicine and veterinary science, History of veterinary hygiene. Preparation and review (estimated study time: 2 hours or more)
第2回 Overview of Veterinary Hygiene (2) Trends in livestock production, Livestock injuries and deaths Preparation and review (estimated study time: 2 hours or more)
第3回 Livestock disease prevention system in Japan Veterinary hygiene administration system, Principles of livestock infectious disease control, Guidelines for the prevention of specific livestock infectious diseases, Livestock hygiene management standards Preparation and review (estimated study time: 2 hours or more)
第4回 Trends in Livestock infectious diseases and international trade Trends in domestic outbreaks of livestock infectious diseases, International defense of livestock infectious diseases Preparation and review (estimated study time: 2 hours or more)
第5回 Disease control and preventive hygiene (1) Precautions for disinfectants and disinfection Preparation and review (estimated study time: 2 hours or more)
第6回 Disease control and preventive hygiene (2) Precautions for disinfectants and disinfection, Antimicrobial substances and prevention of emergence of resistant bacteria Preparation and review (estimated study time: 2 hours or more)
第7回 Disease control and preventive hygiene (3) Immunization and vaccine, Vaccination programs Preparation and review (estimated study time: 2 hours or more)
第8回 Epidemiology Methodology and methods of epidemiology Preparation and review (estimated study time: 2 hours or more)
第9回 Environmental hygiene (1) Environment and livestock production, Heat- and cold-related disorders and their countermeasures, Transport diseases and their countermeasures, Animal welfare Preparation and review (estimated study time: 2 hours or more)
第10回 Environmental hygiene (2) Pest and nuisance animals and their countermeasures Preparation and review (estimated study time: 2 hours or more)
第11回 Feed management hygiene (1) Feed hygiene (feed, nutritional and metabolic disorders) Preparation and review (estimated study time: 2 hours or more)
第12回 Feed management hygiene (2) Positive list system and feed safety law, Farm HACCP Preparation and review (estimated study time: 2 hours or more)
第13回 Animal poisoning Poisoning of livestock and companion animals Preparation and review (estimated study time: 2 hours or more)
第14回 Animal waste and hygiene Livestock waste and treatment, Odor regulations and treatment Preparation and review (estimated study time: 2 hours or more)
第15回 Management and hygiene of livestock animals, companion animals, exhibit animals and wild animals Management and hygiene of dairy cattle, beef cattle, grazing cattle, swine, poultry, honey bees, companion animals, and wild animals Preparation and review (estimated study time: 2 hours or more)
第16回 Examination Examination Preparation and review (estimated study time: 2 hours or more)
※AL(アクティブ・ラーニング)欄に関する注
・授業全体で、AL(アクティブ・ラーニング)が占める時間の割合を、それぞれの項目ごとに示しています。
・A〜Dのアルファベットは、以下の学修形態を指しています。
【A:グループワーク】、【B:ディスカッション・ディベート】、【C:フィールドワーク(実験・実習、演習を含む)】、【D:プレゼンテーション】
A: --% B: 5% C: 15% D: --%
成績評価法
Final exam: 90%, Attitude and class participation: 10%.
Students who attend less than two-thirds of the class sessions (e.g., three or more absences) will not be allowed to take the final exam. Late arrivals are subject to point deductions.
教科書にかかわる情報
教科書 書名 動物衛生学 第2版 ISBN 9784830032912
著者名 獣医衛生学教育研修協議会 出版社 文永堂 出版年 2024
備考
参考書にかかわる情報
備考
メッセージ
キーワード
持続可能な開発目標(SDGs)

  • 飢餓をゼロに
  • すべての人に健康と福祉を
  • 質の高い教育をみんなに
  • 安全な水とトイレをみんなに
  • つくる責任つかう責任
  • 気候変動に具体的な対策を
  • Life on land
(飢餓)飢餓を終わらせ、食料安全保障及び栄養改善を実現し、持続可能な農業を促進する。
(保健)あらゆる年齢のすべての人々の健康的な生活を確保し、福祉を促進する。
(教育)すべての人に包摂的かつ公正な質の高い教育を確保し、生涯学習の機会を促進する。
(水・衛生)すべての人々の水と衛生の利用可能性と持続可能な管理を確保する。
(持続可能な生産と消費)持続可能な生産消費形態を確保する。
(気候変動)気候変動及びその影響を軽減するための緊急対策を講じる。
(陸上資源)陸域生態系の保護、回復、持続可能な利用の推進、持続可能な森林の経営、砂漠化への対処、ならびに土地の劣化の阻止・回復及び生物多様性の損失を阻止する。
関連科目
履修条件
連絡先
shushibu@yamaguchi-u.ac.jp
オフィスアワー
Any time

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