タイトル

開講年度 開講学部等
2025 大学院創成科学研究科(博士前期)
開講学期 曜日時限 授業形態 AL(アクティブ・ラーニング)ポイント
通年集中 集中   3.0
時間割番号 科目名[英文名] 使用言語 単位数
3273170305 生物機能科学展開科目[Biological Sciences Extended] 日本語 2
担当教員(責任)[ローマ字表記] メディア授業
赤壁 善彦[AKAKABE Yoshihiko]
担当教員[ローマ字表記]
赤壁 善彦 [AKAKABE Yoshihiko]
特定科目区分   対象学生   対象年次 1~2
ディプロマ・ポリシーに関わる項目 カリキュラムマップ(授業科目とDPとの対応関係はこちらから閲覧できます)
授業の目的と概要
Explanation of background and development of flavor and fragrance chemistry and their related topics.
授業の到達目標
Learning of background and development of flavor and fragrance chemistry and their related topics.
授業計画
【全体】
Understanding of background and development of flavor and fragrance chemistry and their related topics.
Elucidating of the events from chemical points.
項目 内容 授業時間外学習 備考
第1回 Background of flavor and fragrance chemistry I What are flavor and fragrance chemistry? I Minimum four hours out of class preparation and review
第2回 Background of flavor and fragrance chemistry II What are flavor and fragrance chemistry? II Minimum four hours out of class preparation and review
第3回 Background of flavor and fragrance chemistry III Flavor I Minimum four hours out of class preparation and review
第4回 Background of flavor and fragrance chemistry IV Flavor II Minimum four hours out of class preparation and review
第5回 Background of flavor and fragrance chemistry V Fragrance I Minimum four hours out of class preparation and review
第6回 Background of flavor and fragrance chemistry VI Fragrance II Minimum four hours out of class preparation and review
第7回 Flavor of foods I Citrus aroma I Minimum four hours out of class preparation and review
第8回 Flavor of foods II Citrus aroma II Minimum four hours out of class preparation and review
第9回 Flavor of foods III Marine products aroma I Minimum four hours out of class preparation and review
第10回 Flavor of foods IV Marine products aroma II Minimum four hours out of class preparation and review
第11回 Flavor of foods V Flavor of drinks I Minimum four hours out of class preparation and review
第12回 Flavor of foods VI Flavor of drinks II Minimum four hours out of class preparation and review
第13回 Application of flavor and fragrance chemistry I Physiological effects on human Minimum four hours out of class preparation and review
第14回 Application of flavor and fragrance chemistry II Product development I Minimum four hours out of class preparation and review
第15回 Application of flavor and fragrance chemistry III Product development I Minimum four hours out of class preparation and review
※AL(アクティブ・ラーニング)欄に関する注
・授業全体で、AL(アクティブ・ラーニング)が占める時間の割合を、それぞれの項目ごとに示しています。
・A〜Dのアルファベットは、以下の学修形態を指しています。
【A:グループワーク】、【B:ディスカッション・ディベート】、【C:フィールドワーク(実験・実習、演習を含む)】、【D:プレゼンテーション】
A: 10% B: 10% C: 10% D: --%
成績評価法
quiz 20%, report 80%
教科書にかかわる情報
備考
To be presented within the class.
参考書にかかわる情報
備考
To be presented within the class.
メッセージ
Throughly understand the fundamentals of organic chemistry.
キーワード
Flavor and Fragrance Chemistry, Natural Products Chemistry, Organic Chemistry.
持続可能な開発目標(SDGs)

  • 飢餓をゼロに
  • すべての人に健康と福祉を
  • 質の高い教育をみんなに
  • ジェンダー平等を実現しよう
  • 働きがいも経済成長も
  • 人や国の不平等をなくそう
  • 住み続けられるまちづくりを
  • つくる責任つかう責任
  • パートナーシップで目標を達成しよう
(飢餓)飢餓を終わらせ、食料安全保障及び栄養改善を実現し、持続可能な農業を促進する。
(保健)あらゆる年齢のすべての人々の健康的な生活を確保し、福祉を促進する。
(教育)すべての人に包摂的かつ公正な質の高い教育を確保し、生涯学習の機会を促進する。
(ジェンダー)ジェンダー平等を達成し、すべての女性及び女児の能力強化を行う。
(経済成長と雇用)包摂的かつ持続可能な経済成長及びすべての人々の完全かつ生産的な雇用と働きがいのある人間らしい雇用(ディーセント・ワーク)を促進する。
(不平等)各国内及び各国間の不平等を是正する。
(持続可能な都市)包摂的で安全かつ強靱(レジリエント)で持続可能な都市及び人間居住を実現する。
(持続可能な生産と消費)持続可能な生産消費形態を確保する。
(実施手段)持続可能な開発のための実施手段を強化し、グローバル・パートナーシップを活性化する。
関連科目
Organic Chemistry I, Organic Chemistry Analysis.
履修条件
連絡先
Lab. : 083-933-5851
e-mail : akakabe@yamaguchi-u.ac.jp
オフィスアワー
Mon. to Fri., 5 to 6 pm.

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