タイトル

開講年度 開講学部等
2025 大学院創成科学研究科(博士前期)
開講学期 曜日時限 授業形態 AL(アクティブ・ラーニング)ポイント
通年集中 集中    
時間割番号 科目名[英文名] 使用言語 単位数
3273180017 Protein Engineering[Protein Engineering] 英語 2
担当教員(責任)[ローマ字表記] メディア授業
阿座上 弘行[AZAKAMI Hiroyuki]
担当教員[ローマ字表記]
阿座上 弘行 [AZAKAMI Hiroyuki]
特定科目区分   対象学生   対象年次 1~2
ディプロマ・ポリシーに関わる項目 カリキュラムマップ(授業科目とDPとの対応関係はこちらから閲覧できます)
授業の目的と概要
I will explain the principles of protein engineering and introduce examples of its applications. It also covers topics related to protein engineering, such as protein quality control mechanisms and endoplasmic reticulum stress response. It also covers and introduces the microbial community and microbial communication.
授業の到達目標
I will explain the principles of protein engineering and introduce examples of its applications. It also covers topics related to protein engineering, such as protein quality control mechanisms and endoplasmic reticulum stress response. It also covers and introduces the microbial community and microbial communication.
授業計画
【全体】
I will explain the principles of protein engineering and introduce examples of its applications. It also covers topics related to protein engineering, such as protein quality control mechanisms and endoplasmic reticulum stress response. It also covers and introduces the microbial community and microbial communication.
項目 内容 授業時間外学習 備考
第1回 What are proteins? Overview of protein Preparation and review
(more than 4 hours)
第2回 Structure of proteins Explain the structure of proteins Preparation and review
(more than 4 hours)
第3回 Strucrtural analysis of proteins Explain the strucrtural analysis of proteins Preparation and review
(more than 4 hours)
第4回 How protein engineering improve proteins? Overview of proteinenginnering Preparation and review
(more than 4 hours)
第5回 Stablization of protein using proteinengineering Explain stablization of protein using proteinengineering Preparation and review
(more than 4 hours)
第6回 Application of protein engineering 1 Explain the application of protein engineering Preparation and review
(more than 4 hours)
第7回 Application of protein engineering 2
Explain the application of protein engineering Preparation and review
(more than 4 hours)
第8回 Protein folding and molecular chaperone Explain the protein folding and molecular chaperone Preparation and review
(more than 4 hours)
第9回 Protein quality control in cell Explain the protein quality control in cell Preparation and review
(more than 4 hours)
第10回 Endoplasmic reticulum stress response Explain the endoplasmic reticulum stress response Preparation and review
(more than 4 hours)
第11回 Life of proteins Explain the life of proteins Preparation and review
(more than 4 hours)
第12回 Microbial community Overview of microbial community Preparation and review
(more than 4 hours)
第13回 Microbial communication Explain the microbial communication Preparation and review
(more than 4 hours)
第14回 Control of Microbial community targeting microbial communication Explain control of microbial community targeting microbial communication Preparation and review
(more than 4 hours)
第15回 Future protein engineering Explain the future protein engineering Preparation and review
(more than 4 hours)
第16回 Sammary and discussion Sammary and discussion Preparation and review
(more than 4 hours)
※AL(アクティブ・ラーニング)欄に関する注
・授業全体で、AL(アクティブ・ラーニング)が占める時間の割合を、それぞれの項目ごとに示しています。
・A〜Dのアルファベットは、以下の学修形態を指しています。
【A:グループワーク】、【B:ディスカッション・ディベート】、【C:フィールドワーク(実験・実習、演習を含む)】、【D:プレゼンテーション】
A: --% B: --% C: --% D: --%
成績評価法
Grades will be assessed based onthe content of the submitted report
教科書にかかわる情報
備考
None
参考書にかかわる情報
備考
None
メッセージ
キーワード
持続可能な開発目標(SDGs)

  • 飢餓をゼロに
  • すべての人に健康と福祉を
  • エネルギーをみんなに そしてクリーンに
  • 気候変動に具体的な対策を
  • 海の豊かさを守ろう
(飢餓)飢餓を終わらせ、食料安全保障及び栄養改善を実現し、持続可能な農業を促進する。
(保健)あらゆる年齢のすべての人々の健康的な生活を確保し、福祉を促進する。
(エネルギー)すべての人々の、安価かつ信頼できる持続可能な近代的エネルギーへのアクセスを確保する。
(気候変動)気候変動及びその影響を軽減するための緊急対策を講じる。
(海洋資源)持続可能な開発のために海洋・海洋資源を保全し、持続可能な形で利用する。
関連科目
履修条件
連絡先
azakami@yamaguchi-u.ac.jp
オフィスアワー
Contact by e-mail

ページの先頭へ