タイトル

開講年度 開講学部等
2025 大学院共同獣医学研究科(博士課程)
開講学期 曜日時限 授業形態 AL(アクティブ・ラーニング)ポイント
通年 金3~4   5.0
時間割番号 科目名[英文名] 使用言語 単位数
5083007190 臨床獣医学特別演習(生殖工学特別演習)[Clinical Veterinary Medicine Special Exercise (Animal reproductive technology)] 日本語 2
担当教員(責任)[ローマ字表記] メディア授業
谷口 雅康[TANIGUCHI Masayasu]
担当教員[ローマ字表記]
谷口 雅康 [TANIGUCHI Masayasu]
特定科目区分   対象学生   対象年次  
ディプロマ・ポリシーに関わる項目 カリキュラムマップ(授業科目とDPとの対応関係はこちらから閲覧できます)
授業の目的と概要
This exercise will explain the latest information on reproductive technology for livestock, particularly beef and dairy cattle. Understand the basics of the techniques and the differences based on livestock species.
授業の到達目標
Understand and explain in vitro embryo culture techniques for livestock. Understand and describe methods for evaluating the quality of gametes in livestock. Explain the advantages and disadvantages of these techniques for livestock production and species conservation. Understand and discuss the contents of technical journals.
授業計画
【全体】
The following flow of exercises will be conducted.
1) Overview of reproductive technology in cattle
2) Overview of in vitro embryo production techniques in cattle
3) Overview of gamete cryopreservation methods in cattle
4) Reproductive technology techniques in other livestock
項目 内容 授業時間外学習 備考
第1回 Overview of Reproductive Technology in Cattle Overview of Reproductive Technology for Beef and Dairy Cattle Review Using Handouts (Estimated Study Time: 1 Hour)
第2回 Bovine In Vitro Production (in vitro maturation) Overview of In Vitro Embryo Production Techniques in Cattle (1) Review Using Handouts (Estimated Study Time: 1 Hour)
第3回 Bovine In Vitro Production (in vitro fertilization) Overview of In Vitro Embryo Production Techniques in Cattle (2) Review Using Handouts (Estimated Study Time: 1 Hour)
第4回 Bovine In Vitro Production (in vitro culture) Overview of In Vitro Embryo Production Techniques in Cattle (3) Review Using Handouts (Estimated Study Time: 1 Hour)
第5回 Embryo Cryopreservation Techniques Overview of Embryo Cryopreservation Techniques in cattle Review Using Handouts (Estimated Study Time: 1 Hour)
第6回 Oocyte Cryopreservation Techniques Overview of Oocyte Cryopreservation Techniques Review Using Handouts (Estimated Study Time: 1 Hour)
第7回 Sperm Cryopreservation Technology Overview of Sperm Cryopreservation Technology Review Using Handouts (Estimated Study Time: 1 Hour)
第8回 Sperm Quality Assessment Methods Overview of Sperm Quality Assessment Methods Review Using Handouts (Estimated Study Time: 1 Hour)
第9回 Reproductive Engineering Technologies for pigs Overview of Reproductive Technology Techniques in Pigs Review Using Handouts (Estimated Study Time: 1 Hour)
第10回 Reproductive Engineering Technologies for Horses Overview of Reproductive Technology Techniques in Horses Review Using Handouts (Estimated Study Time: 1 Hour)
第11回 Reproductive Engineering Technologies for Small Ruminants Overview of Reproductive Technology Techniques in Small Ruminants Review Using Handouts (Estimated Study Time: 1 Hour)
第12回 Reproductive Engineering Technologies for Companion Animals Overview of Reproductive Technology Techniques in Companion Animals Review Using Handouts (Estimated Study Time: 1 Hour)
第13回 Reproductive Engineering Technologies for Other Livestock Overview of Reproductive Technology Techniques in Other Livestock Review Using Handouts (Estimated Study Time: 1 Hour)
第14回 Reading Journals Reading and Discussing the Latest Journals Selecting Journals and Preliminary Study (Estimated Study Time: 1 Hour)
第15回 Reading Journals Reading and Discussing the Latest Journals Selecting Journals and Preliminary Study (Estimated Study Time: 1 Hour)
※AL(アクティブ・ラーニング)欄に関する注
・授業全体で、AL(アクティブ・ラーニング)が占める時間の割合を、それぞれの項目ごとに示しています。
・A〜Dのアルファベットは、以下の学修形態を指しています。
【A:グループワーク】、【B:ディスカッション・ディベート】、【C:フィールドワーク(実験・実習、演習を含む)】、【D:プレゼンテーション】
A: --% B: 40% C: --% D: 10%
成績評価法
The evaluation will be based on the report.(100%)
教科書にかかわる情報
備考
参考書にかかわる情報
備考
メッセージ
キーワード
持続可能な開発目標(SDGs)

  • 飢餓をゼロに
  • つくる責任つかう責任
(飢餓)飢餓を終わらせ、食料安全保障及び栄養改善を実現し、持続可能な農業を促進する。
(持続可能な生産と消費)持続可能な生産消費形態を確保する。
関連科目
履修条件
連絡先
E-mail: masa0810@yamaguchi-u.ac.jp
オフィスアワー
9:00 to 17:00

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